Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/telecc5/public_html/telecc.org/includes/menu.inc).

Φτιαχνω το βιογραφικο μου

Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης, το βιογραφικό σημείωμα παραμένει ένα από τα βασικά εργαλεία του εργοδότη και του υποψήφιου για εύρεση εργασίας. Αναγνωρίζοντας τον καθημερινό βομβαρδισμό από βιογραφικά που αντιμετωπίζει ένας HR recruiter ή οποιοσδήποτε αναρτήσει μία αγγελία προς αναζήτηση ενός εργαζόμενου, πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα βιογραφικό σημείωμα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα;

Σαφώς, τα επιτεύγματα έχουμε καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό, ωστόσο ο τρόπος που παρουσιάζουμε τις πληροφορίες μας στο χαρτί έχει το δικό του μερίδιο στην επιτυχία. Ένα ευπαρουσίαστο και ευανάγνωστο βιογραφικό προδιαθέτει θετικά κάποιον να το διαβάσει και να το αξιολογήσει. Εξάλλου, το βιογραφικό σημείωμα μας δίνει την ελευθερία να εκφράσουμε τη δημιουργικότητα μας,  να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα, να δείξουμε στο μελλοντικό εργοδότη μας τον τρόπο που διαφέρουμε από τους άλλους. «Καλά όλα αυτά, αλλά στην πράξη τι γίνεται;» θα έλεγε κάποιος που πρωτοξεκινά να συντάξει το βιογραφικό του ή κάποιος που βρίσκεται στη φάση αναθεώρησης, οπότε, ας ξεκινήσουμε από την αρχή:

Βήμα πρώτο: βρίσκω το κατάλληλο template (δομή)
Συνήθως, η πρώτη σκέψη μας είναι να γκουγκλάρουμε διάφορες λέξεις κλειδιά και να εντοπίσουμε έτοιμα templates βιογραφικών,  που υπάρχουν πλέον σε αφθονία στο internet, προκειμένου να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα και μπορεί να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα εφόσον*:
•    Χρησιμοποιήσουμε το έτοιμο template ως βάση για το μοναδικό-δικό μας- βιογραφικό, είτε προσθέτοντας, είτε  αφαιρώντας στοιχεία, αλλάζοντας γραμματοσειρά κτλ. Εξάλλου το ίδιο template μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλους υποψήφιους, με αποτέλεσμα, αν χρησιμοποιήσουμε ακριβώς το ίδιο,  να μην ξεχωρίζουμε με την «πρώτη ματιά».
•    Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του κλάδου που αναζητούμε δουλειά καθώς και των ποιοτικών στοιχείων που ζητούνται από τους υποψήφιους, ώστε το template της επιλογής μας να ταιριάζει. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο κλάδο  που στοχεύουμε προηγείται η οργάνωση  ή η καινοτομία; Αντίστοιχα, μπορούμε να προσαρμόσουμε το template μας.
*Εξαίρεση αποτελεί το Ευρωπαϊκό βιογραφικό, europass, που έχει στάνταρντ μορφή. 

Αφού έχουμε τη δομή του βιογραφικού μας έτοιμη, μπορούμε να προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα: στη συλλογή και αποτύπωση των πληροφοριών.
Πριν τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος είναι σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο στόχο, ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού μας, γνώση των δυνατών και των αδύνατων στοιχείων μας , συνειδητοποίηση των επιτυχιών μας, ειλικρινή διάθεση καθώς και όλες τις πρακτικές πληροφορίες, όπως τίτλοι σπουδών, ημερομηνίες κτλ
Όλες αυτές τις πληροφορίες θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στις βασικές κατηγορίες του βιογραφικού σημειώματος, όπως:   
•    Προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας κτλ.) Σημαντικό σημείο είναι το email επικοινωνίας μας να είναι επαγγελματικό, πχ. p.papadopoulos@...  και όχι τύπου paokara98@... .
•    Εργασιακή προϋπηρεσία (επωνυμίες εταιρειών, ημερομηνίες εργασίας, τίτλοι θέσεως, καθήκοντα, επιτυχίες).
•    Σπουδές (εκπαιδευτικό ίδρυμα, τίτλος σπουδών, ημερομηνίες σπουδών, σημαντικές εργασίες και επιτεύγματα).
•    Επαγγελματικές πιστοποιήσεις και σεμινάρια (φορέας εκπαίδευσης, τίτλος πιστοποίησης, ημερομηνίες διεξαγωγής) .
•    Ξένες γλώσσες (ανά ξένη γλώσσα, αναφορά στο επίπεδο γνώσης, στον τίτλο, στην ημερομηνία απόκτησης πτυχίου, φορέας πιστοποίησης).
•    Γνώση Η/Υ (αναφορά στο επίπεδο γνώσης και στην άνεση χρήσης, φορέας πιστοποίησης, ημερομηνία απόκτησης πιστοποίησης. Όσοι έχουν εκτεταμένες γνώσεις του αντικειμένου, τις αναφέρουν).

 Συμπληρωματικά, μπορούμε να προσθέσουμε:
•    Επιθυμητή θέση εργασίας και στόχους καριέρας
•    Δημοσιεύσεις, ακαδημαϊκές διακρίσεις, υποτροφίες
•    Εθελοντική εργασία
•    Χόμπι-Ενδιαφέροντα

Γενικώς είναι χρήσιμο να καταγράψουμε πληροφορίες οι οποίες δίνουν αξία και προσθέτουν το κάτι παραπάνω στο βιογραφικό μας. Δε χρειάζονται περιττές ή τετριμμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στην κατηγορία «Χόμπι-Ενδιαφέροντα»,  είναι σύνηθες το τρίπτυχο «λογοτεχνία, θέατρο, αθλητισμός». Ακόμα και να είναι αλήθεια,  χάνει την ουσία του, όταν αποτυπώνεται με τον πλέον αδιάφορο τρόπο.

Αφού ολοκληρώσουμε τη σύνταξη, έρχεται το τρίτο βήμα της επεξεργασίας.
Χωρίς να θέλουμε να περιορίσουμε  τους ιδιαίτερα δημιουργικούς τύπους, καλό είναι να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες όπως:
•    Ομοιομορφία και συνοχή
Γενικώς τα βιογραφικά είναι είτε χρονολογικά είτε θεματικά, είτε ένας συνδυασμός των δύο. Ό,τι και να διαλέξουμε το σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος.  Ωστόσο, ο συνηθέστερος τρόπος αποτύπωσης των πληροφοριών είναι ο χρονολογικός,  και συγκεκριμένα από το πιο πρόσφατο  προς το παλαιότερο.
•    Περιεκτικότητα και συντομία
Η περιγραφή των σπουδών μας ή/και της προϋπηρεσίας μας πρέπει να είναι εύστοχη, συγκεκριμένη και σύντομη.  Το σύνολο του βιογραφικού συνιστάται να είναι από 1 έως 2 Α4 σελίδες. Είναι άσκοπο κάποιος απόφοιτος χωρίς προϋπηρεσία να γεμίζει σελίδες παραθέτοντας τα μαθήματα των σπουδών του, τις εργασίες που έκανε σε κάθε μάθημα μόνο και μόνο για να στείλει ένα πολυσέλιδο βιογραφικό.  Με άλλα λόγια, σελίδες προσθέτουμε μόνο όταν έχουμε ουσιαστικές πληροφορίες να αποτυπώσουμε.
•    Επιμέλεια
Εφόσον ρίχνουμε το βιογραφικό μας στη μάχη για τη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας, δεν επιτρέπονται οι ασυνταξίες, τα ορθογραφικά λάθη, η κακή χρήση της γλώσσας και οι ανακρίβειες.  Ακόμα και τα «εκ παραδρομής» λάθη κοστίζουν ή μπερδεύουν αυτόν που διαβάζει το βιογραφικό.  Άμα το διαβάσουμε ξανά και ξανά μόνοι μας και δε βλέπουμε τίποτα, καλό είναι να το δώσουμε να το διαβάσει και ένας φίλος που εμπιστευόμαστε την κρίση του, μήπως μας έχει ξεφύγει κάτι.

Τέλος, στέλνουμε το βιογραφικό μας σε pdf, για να μην αλλοιώνεται η μορφή του κατά το άνοιγμα του αρχείου, έκτος αν ζητείται κάτι διαφορετικό από τον εργοδότη.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα βιογραφικό το οποίο θα εξυπηρετεί το σκοπό του και θα εκφράζει εμάς τους ίδιους με τον καλύτερο τρόπο.  Ένα σημείο ελέγχου που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε αν είμαστε περήφανοι για αυτό που μόλις φτιάξαμε και αν θεωρούμε ότι μας αντιπροσωπεύει.

 

Καλή επιτυχία!
Μαίρη Αλεξανδροπούλου
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικής Ανάπτυξης

 

There are 2 Comments

kakouris's picture
Έχω δει μερικές φορές βιογραφικά που γράφονται σε τρίτο πρόσωπο. Π.χ. είμαι ο Χρήστος Παπαδόπουλος και γράφω: "Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου City ...". Πώς εκλαμβάνονται τα βιογραφικά αυτά συνήθως;
maryalexandropoulou's picture
Θα έλεγα ότι δεν έχει καθοριστικό αντίκτυπο. Ωστόσο δε θα το πρότεινα, υπό την έννοια ότι το βιογραφικό είναι προσωπικό κείμενο, είναι «δικό» μας, οπότε τέτοιου τύπου αποστασιοποίηση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω, μάλλον αφαιρεί.

Scholarly Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.